Utbildningen förlängs, 3 nya starter!

Marinkraft har varit med och skapat utbildningen ”Marin servicetekniker” på Xenter, Utbildningen förlängs nu med 3 nya starter. Sista ansökningsdag är 11 maj, så passa på att ansöka redan idag.

Yrkesrollen marin servicetekniker går ut på att serva båtmotorer. I takt med att allt fler skaffar båtar har också behovet av service ökat. Behovet är så stort att det saknas omkring 1500 marintekniker i Sverige. Arbetsmarknaden behöver därför mer tekniskt kunnig personal, främst fler mekaniker.

marin mekaniker

Varierande och fritt yrke

Som marin servicetekniker är du ute mycket på fältet och får arbeta praktiskt i ett rörligt och omväxlande yrke. Du är en problemlösare med mycket eget ansvar och har många kundkontakter. Om dagarna installerar, moderniserar och reparerar du båtmotorer och båtarnas maskiner. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer samt med el och mekanik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård.

marin

Du behövs i branschen

Branschen har stor efterfrågan på marintekniker med aktuell och rätt kompetens. I Stockholm räknar man med att det i dagsläget saknas minst 300 marintekniker och i hela Sverige 1 500. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många marintekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen skriker efter kompetent personal vilket innebär att du efter avslutad YH-utbildning är eftertraktad på arbetsmarknaden och går direkt ut i jobb.

marin

Egen marinteknisk verkstad på skolan

Xenter och flera företag i branschen har investerat i en verkstad på skolan. Verkstaden har olika båtmotorer av olika märken för att du som studerande ska få arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig hur de olika motorerna fungerar. YH-utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen och är skräddarsydd efter de behov som efterfrågas. Utformningen sker i ledningsgruppen där branschen deltar och som garanterar att utbildningen hela tiden är aktuell.

rekond

Praktik under en fjärdedel av tiden

Under minst en fjärdedel, 10 veckor, av YH-utbildningen är du ute på praktik på valfri ort, för att du snabbt ska komma in i arbetet, få tips och råd från erfarna och yrkesverksamma samt skapa framtida kontakter. Många hittar sin framtida arbetsplats redan under praktikperioden. Är du en person med ett intresse för teknik och som är noggrann och flexibel? Gillar du service, kundkontakt, att vara en problemlösare samt att arbeta praktiskt och strukturerat?  Då kan utbildningen marintekniker vara rätt för dig.

utbildning marin