Lättmatros

Lättmatros är en av många tjänster som vi på Marinkraft är specialiserade på att rekrytera. Med år av erfarenhet och djupa kunskaper kring den marina yrkesvärlden så vet vi mycket väl vad som utmärker en bra lättmatros.

Vi på Marinkraft är Sveriges enda bemannings- och rekryteringsföretag som är specialiserade på marina tjänster.
Hos oss hittar du allt ifrån professionella säljare inom båtindustrin till mekaniker, elektriker och varvsarbetare som har erfarenhet inom det marina på flertalet kända företag i Sverige.
Oavsett om du är i behov av personal, eller om du är i behov av jobb som kräver just dina kompetenser – hos oss på Marinkraft har du kommit rätt!

Lättmatros är en svensk behörighet för sjömän. En lättmatros är mer befaren än en jungman (dvs lättmatrosen har haft däcktjänstgöring i minst 12 månader, eller godkänd utbildning), men högre i rang är matrosen.

Uppgifterna som en lättmatros utför liknar i stora drag arbetsuppgifterna som tilldelas matrosen, så det kan vara svårt att se vad som skiljer dessa två åt. Den egentliga skillnaden är i grund och botten erfarenheten. Erfarenheten som ställs på en lättmatros är lägre än den som krävs för en matros.

De är Transportstyrelsen som tillsammans med redaren avgör om det aktuella fartyget behöver matroser, lättmatroser eller en kombination av båda två.


Vardagen som lättmatros

Som lättmatros så består ditt arbete huvudsakligen utav fartygets underhåll och vård. Arbetet kan variera från rederi till rederi och en annan sak som påverkar dina arbetsuppgifter är fartyget du är anställd på. Lättmatroser arbetar också på bryggan, vilket är där fartyget navigeras och styrs.

Underhållsarbete kan innebära allt från att måla, smörja och att hålla rent. En lättmatros utför också reparationer av maskiner och annan utrustning på däck.

En lättmatros hjälper även till vid lastning och lossning och kontroll av fartygets kranar och truckar ingår i dina arbetsuppgifter.
Även säkerhetsrundor är del av dina dagliga sysslor.

Sammanfattningsvis väntar dig ett varierande och spännande yrke som lättmatros.

Som yrkesgrupp är du en eftertraktad resurs för alla rederier och för Sveriges alla fartyg.

Enligt vissa uppgifter så finns det idag ett överskott på matroser i Sverige. Internationellt sett så anses Sveriges matroser vara ”mycket duktiga”, men samtidigt ”för dyra” vilket gör att det tidvis kan vara tufft för dig (eller kanske någon du känner) att få den karriär du önskar som lättmatros – åtminstone ett tag framöver. Ge inte upp dock! Du behövs som en hjälpande hand på våra hav och fartyg.


REKRYTERA LÄTTMATROS MED RÄTT KOMPETENS OCH ERFARENHET

Marinkraft hjälper företag att hitta rätt kandidater inom alla marina yrkesroller. Våra lättmatroser har alltid ett stort fokus på kvalitet, god service och långsiktiga kundrelationer. Alla våra kandidater arbetar självständigt och har självfallet rätt kompetens för uppdraget.

Marinkraft är alltid redo att ställa upp för våra kunder vid behov av en lättmatros.

Vi rekryterar även sjöbryggan, sjöbryggan, sjöingenjör, sjökapten, skeppare och övrig säljpersonal på alla nivåer som efterfrågas.

Marinkraft har idag kontor i Stockholm, men vi rekryterar och bemannar i hela Sverige.

Välkommen till oss på Marinkraft, er bästa partner vid rekrytering av en erfaren lättmatros!

Båtarkitekt, Lättmatros

Lättmatros FAQ


KONTAKTA OSS